10.6.2021

Kolumnisti Joonas Pesonen: Hei hetero, näin tulet kaapista ulos!

Kolumnisti Joonas Pesonen nojaa seinään.


Motiivin kolumnisti Joonas Pesonen pohtii kaappielämän raskautta ja antaa vinkkejä heteroille, miten tulla kaapista ulos.

Kaapista tuleminen, eli omasta seksuaalisesta suuntautumisesta ääneen kertominen ensimmäistä kertaa, ei välttämättä ole helppoa, vaikka eletään jo vuotta 2021.

Yhä yleisempää toki on, että vanhemmat, ystävät ja yhteiskunta ymmärtävät erilaisuutta ja sen, että jopa heterous on ihan ok juttu ja heterotkin hyväksytään sellaisina kuin ovat.

Lue lisää: Tunteilevia miehiä halveksutaan, mutta Joonas Pesonen jakaa surunsa ja häpeänsä koko maailmalle –  Nyt somevaikuttaja kertoo 8 oivallusta, miten mies voi murtautua roolivankilasta

”Kaappielämä”, olit siellä omasta mielestäsi tai et, on pidemmän päälle raskasta ja tuskallista. Tässä sinulle tukea ja vinkkejä, kuinka tulla heterona ulos kaapista.

Vaikka ympärilläsi on pelkkiä homoja, ei se tarkoita, etteikö kaltaisiasi olisi olemassa.

Tunnustele kaikessa rauhassa omaa seksuaalisuuttasi. Millaisia tunteita vastakkaisen sukupuolen edustaja sinussa herättää? Ovatko tunteet ihastuksen omaisia vai koetko enemmän fyysistä vetovoimaa? Tärkeää on, että sinä itse päätät, mistä tykkäät etkä ota asioita annettuna.

Vaikka ympärilläsi on pelkkiä homoja, ei se tarkoita, etteikö kaltaisiasi olisi olemassa. Sosiaalinen media ja internet ovat hyviä paikkoja tutustua anonyymisti sinunlaisiin ihmisiin ja jakaa kokemuksia. Etenkin jos olet syvällä kaapissa, voi anonymiteetti rohkaista jakamaan ajatuksiasi.

Omasta seksuaalisuudesta voit aluksi jutella hyvän ystävän tai sisaruksen kanssa. Ulostulo voi aiheuttaa läheisissäsi monenlaisia reaktioita, mutta muista, että sinä et ole vastuussa toisten ihmisten tunteista.

Joskus ihmisten tai yhteiskunnan asenteet saattavat olla vahingollisen negatiivisia johtuen ennakkoluuloista ja yhteiskunnan tiukasta homonormatiivisuudesta. Alkuun kannattaakin olla varovainen, missä omaa seksuaalisuuttaan tuo esiin.

Vanhemmille aiheesta kannattaa puhua kasvotusten tai jos puhuminen tuntuu liian hankalalta, voit kirjoittaa myös kirjeen. Heille uutinen voi alkuun olla shokki, ja he voivat tarvita aikaa sulatella asiaa. Anna siis sitä heille.

Monesti vanhemmille ulostulo saattaa olla myös helpotus, kun nuori on uskaltanut jakaa näinkin ison asian hänen kanssaan. Moni vanhempi on saattanutkin jo arvata, että jotain tämänsuuntaista on ollut ilmoilla.

Sitten kun tunnet olevasi valmis, voit sanoa sen ääneen ensin vain itsellesi: ”Olen hetero. Muista, että olet hyvä juuri sellaisena kuin olet.”

Kaapista ulos tulemisen kanssa ei ole mikään kiire. Voit harjoitella asian sanomista rauhassa peilin edessä. Sitten kun tunnet olevasi valmis, voit sanoa sen ääneen ensin vain itsellesi: ”Olen hetero. Muista, että olet hyvä juuri sellaisena kuin olet.”

Ps. Miltä tuntui tulla ulos kaapista? Tämän jokseenkin absurdin ulostuloperformanssin joudun itse homona käymään läpi lähes viikottain, kun kohtaan uusia ihmisiä. Jotta seuraavien sukupolvien ei tarvitsisi edes tietää, mitä kaapista ulos tuleminen tarkoittaa, on meidän kaikkien asia normalisoida seksuaalisuuden kirjoa. Tervetuloa osaksi Pride-tapahtumia tulevana kesänä.